artliz_design_#20.125

5+1 tipp absztrakt modern festmények elhelyezéséhez

Ebben a bejegyzésben 5+1 egyszerű tippet osztunk meg a modern absztrakt festmények otthoni elhelyezésével kapcsolatban, hogy segítsünk a kívánt hatás elérésében

Akár poszterről, festményről, replikáról vagy egyedi rendelés alapján készült festményről legyen szó, az absztrakt modern alkotás is csak a megfelelő helyen elhelyezve adja meg a kívánt hatást.

Ebben a kisokosban 5+1 tippet adunk ahhoz, hogy a megvásárolt képeket hova és hogyan érdemes elhelyezni ahhoz, hogy harmonikus egységet képezzen az enteriőrrel.

A modern absztrakt festmények elhelyezésének legelső ökölszabálya

Nagy falra nagy vásznat, kis falra kis vásznat!

Ja, nem! A modern képek esetében ez a szabály sem feltétlenül érvényesül, hiszen térkitöltő szerepüknek köszönhetően remekül mutatnak kisebb terekben is! Ha mégis ódzkonánk a nagyméretű alkotásoktól, akkor nyugodtan válasszunk keskenyebb vásznakat, vagy komponáljunk össze több képet!

Vagyis nagy falfelületek vagy terek esetén nyugodtan válasszunk nagy festményeket, legyen az önálló alkotás, sorozat vagy több festmény együttes kompozíciója! Kis falfelületekre és kisebb terekbe válasszunk kisebb alkotásokat! Itt is elhelyezhetünk több képet is akár, de fontos hogy a kis terekbe inkább világosabb színvilágú képeket válasszunk, míg a nagy terek bőven elbírnak a mélyebb, sötétebb tónusú képekkel is ! Ne féljünk a fémesen vagy selyemfényűen megcsillanó képektől sem, hiszen ezek nem csak játékossá teszik az enteriőrt, hanem nagyítják is a teret!

Az eladó képek között akár méret alapján is kereshet ITT!

Az absztrakt modern festmények sajátossága, hogy akár a földön vagy bármilyen bútoron elhelyezve, rögzítés nélkül simán a falnak támasztva is érvényesülnek! Ha mégis kalapácsot ragadnánk, a következő tippek segítenek a megfelelő hely megtalálásában!

kis méretű kép és nagy méretű kép elhelyezése kanapé felett

Modern festmény elhelyezése nagy bútorok felett

Szemnek harmonikus látványt nyújt, ha a falra helyezett festmény a kanapé vagy az ágy teljes szélességének legalább ⅔-a, de nem szélesebb mint maga a bútor. Igaz ez egyéni és páros alkotások esetén is.

a kanapé vagy más nagy bútor fölött elhelyezett kép szélessége kb a bútor kétharmada legyen, de ne haladja meg a bútor szélességét
A kép a bútor kb 2/3 szélessége legyen

Modern festmény sorozat elhelyezése

Ha több elemből álló alkotást szeretnénk a falra helyezni, akkor fontos, hogy a képek egymáshoz közel helyezkedjenek el, maximum 5-8 cm-re! Az ennél távolabb elhelyezett de formailag kapcsolódó képek furcsa, széttöredezett hatást adhatnak. 

képsorozatot egymáshoz közel helyezzünk el
Az egymáshoz közel elhelyezett képek között megmarad a művészi kapcsolat

Modern festmény kisbútor fölé helyezése esetén

Ha az alkotást komód, tálalószekrény, netán kandalló fölé helyezzük, érdemes a bútortól csupán 15-20 cm-es távolságot tartanunk mind fölötte, mind a szélességét illetően. Ez eleinte szűknek tűnhet, de a szemnek harmonikusabb, mint a magasan fölé helyezett képek esetén.

bútor fölött 15-20 cm-re akasszuk fel a képeket a falra vagy támasszuk közvetlenül a bútorra
A képeket támasszuk közvetlenül a bútorra vagy helyezzük 15-20 cm-rel fölé

Kis és közepes méretű festmények elhelyezése

Ha a választott festmény kisméretű, érdemes kisméretű bútorok fölé helyezni (éjjeli szekrény, tároló, egy karakteres zsámoly vagy puff stb.), hiszen a nagyobb bútorok fölött vagy a falon önmagában “elveszik”.

Ha mégis pl. a kanapé vagy az ágy felett találtuk meg a megfelelő helyet, akkor lehetőleg ne a bútor tengelyébe helyezzük!

kisméretű képek kisebb bútor fölé helyezzünk, vagy nagyobb fölé, de ne a tengelyébe
Kisméretű festményt kisméretű bútor fölé helyezzünk, vagy nagyméretű bútor fölé, de ne a tengelyébe!

5+1.  A bűvös szemmagasság 

Harmonikus elhelyezéshez a választott képet vagy képeket úgy helyezzük el, hogy a mértani közepe nagyjából 160 cm-es magasságba essen.

egyéni vagy képsorozat esetén is kb 160 m-ben határozzuk meg a képek közepét.
Egy vagy több kép esetén is legyen a kompozíció közepe a kb. 160 cm-en meghatározott szemmagasság!

Több kép elhelyezése esetén gondoljuk ki előre a kívánt látványt és innentől ezt a “téglalapot” vegyük alapul a megfelelő magasság és kiosztás megtalálásához.

A lényeg, hogy legyünk bátrak! Ha mindezek ellenére úgy érzi hogy segítségre lenne szüksége akár a megfelelő színvilágú kép vagy a választott alkotás helyének megtalálásában, egy ingyenes tanácsadás keretein belül várom szíves jelentkezését!